Vandspareråd



Syv tips: Sådan kan du spare på din vandregning


Mange bække små bliver som bekendt til en stor år. Og der er mange steder i hverdagen, hvor du kan spare på dit vandforbrug. Små ændringer i din hverdag kan gøre en forskel for din vandregning og miljøet.

Vand er en uvurderlig ressource, og det er vigtigt, at vi passer på det, vi har. I denne artikel ser vi på nogle gode råd til, hvordan du kan spare på vandet i hverdagen.


#1: Reparér lækager og dryp

Et løbende toilet eller en dryppende vandhane kan koste dyrt over tid. En dryppende vandhane fører til et vandspild på mellem 7.300 og 29.200 liter vand om året – og et løbende toilet være skyld i et spild på mellem 100.000 og 400.000 liter vand om året.

Det er derfor sund fornuft at kontrollere vandhaner, brusehovedet og toiletter regelmæssigt for at sikre, at der ikke er nogen lækager eller dryp. Hvis du finder et problem, skal du reparere det så hurtigt som muligt.

Kilde: Energistyrelsen


#2: Tag kortere brusebade

Bruseren er én af hjemmets helt store vandslugere. Hvis ikke du har sparebruser eller vandbegrænser på dit armatur, bruger du op til 20 liter vand i minuttet.

Det åbenlyse råd lyder derfor: Tag kortere brusebade. Hvis I er en familie på fire personer, og alle forkorter badene med bare 2 minutter, er der mange penge at spare.


#3: Skift til sparebruser

Vi bliver lidt i brusebadet for hvis du skifter til en vandbesparende bruser, er der mange liter vand at spare. En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand i minuttet, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet.


#4: Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op

De hårde hvidevare bruger meget vand og energi. Hvis du fylder vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op, kan du reducere antallet af gange, du skal bruge disse maskiner. Du kan også overveje at bruge den økonomiske indstilling på dine hvidevare, da denne indstilling normalt bruger mindre vand og energi.


#5: Kig efter energimærket på hårde hvidevare

Er du på udkig efter en ny opvaskemaskine eller vaskemaskine? Det kan godt betale sig at kigge efter energimærket. Er din vaskemaskine mere end 10 år gammel, bruger den typisk omkring 100 liter vand per vask, mens en ny bruger omkring det halve. En almindelig børnefamilie kan derfor nemt spare op til 12.000 liter vand om året, hvis de skifter den gamle vaskemaskine ud med en ny.


#6: Køl drikkevandet i køleskabet

Især i sommermånederne giver dette råd rigtig god mening. Frem for at lade vandet løbe, indtil det bliver koldt, når du skal have et glas vand, så fyld i stedet en kande med vand, og stil den i køleskabet.


#7: Gode vaner i havearbejdet

Dine planter har brug for vand. Regnvejr er naturligvis den foretrukne form for havevanding, men hen over sommeren kan havens planter godt trænge til mere vand, end der kommer regn fra oven.

Der er meget vand at spare, hvis du med en regnvandstank genbruger regnvandet. På den måde får du for alvor gavn af de mange millimeter nedbør, som vi hvert år får i Danmark. Derudover er det en god idé at vande dine planter om morgenen eller om aftenen, når temperaturen er køligere. Det kan reducere fordampningen og sikre, at vandet går direkte til rødderne.